Chronicles of Avel

Stoffer fortæller.

Der er mange forskellige eventyrfortællinger der har en eller anden form for ondskab som rejser sig, og en helt der skal nedkæmpe den. I denne fortælling er den samme eventyrskabelon blevet brugt. Den fortæller historien om landet ”Avel” hvor der i byens slot hviler en juvel der giver liv og opretholder freden. Mørke kræfter rejser sig nu, og truer landets harmoni med forskellige monstre, og en meteor som slår ned med en uhyggelig ondskab kaldet ”The Beast”. Hans mål er sammen med hans monstre at invadere Avel og få fat i slottets juvel. Hvis det sker vil Avel blive lagt øde hen, og mørket vil indhylle landet for evigt. Det er nu op til dig at få din helt eller heltinde til at stoppe ondskaben, en gang for alle.

Hvis man kort skal fortælle hvad Chronicles of Avel egentlig er for en størrelse, så er det et kooperativ brætspil hvor man kan være op til fire spillere. Du skal forsøge at forsvare dig mod horde af monstre. De prøver at komme forbi byens mure, og lykkes det er spillet tabt. Spillerne skal samtidig udforske, kæmpe og opgradere deres helte, samt finde genstande, og gøre klar til den store kamp mod skurken ”Beast”. Når man kigger på kunststilen af den flotte æske der er designet af Bartłomiej Kordowski må man sige at han har fanget ånden for hvordan et rigtigt eventyr skal se ud. Der er afbilledet et monster der kunne ligne Groot fra Guardians of the Galaxy mens de små helte eller krigere, står klar til at forsvare sig, og alskens ondskab springer frem. Når man skal igang med Chronicle of Avel så medfølger en blok af skitserede karakterark, som du skal farvelægge. Det giver et helt personligt præg, hvilket gør det til et meget interessant brætspil. Efter du har farvelagt din karakter, klikker du papirarket ind i en tavle som rummer plads til at du har fem liv som er veludførte hjerteformet røde træbrikker.

Der er også udformet en rygsæk til at placere dit udstyr og de mønter du evt. vil få som belønning. Hvis du mangler inspiration til din karakter, så er der et navngivningsark som er dobbeltsidet med fantasy navne. Jeg kommer helt automatisk til at tænke på Dungeon and Dragons, her sad man med sin Game Master, og skabte sin egen karakter. Det kunne tage flere timer, men i det her brætspil er det skabt helt perfekt. Perfektionen består i at navnearket tager kontrollen med karakterskabelsen, og for at fuldende processen skal du slå med 2 terninger. Den ene terning peger på et navn til din karakter, og den anden giver vedkommende et kaldenavn.

Efter du har skabt din karakter, kan du nu gå videre til opsætningen af selve brætspillet. Dette gøres ved først at placere slottet og tre fliser omkring det. Det er den basale fremgangsmetode hver gang. De andre fliser skal placeres tilfældigt med forsiden nedad. Den måde du skaber mønstret på fortæller noget om hvordan sværhedsgraden skal være i spillet. Brætspillet er på tre sværhedsgrader, og er man mindre end fire spillere fjerner du nogle fliser, før du bygger kortet op. Så uanset hvordan man har tænkt sig at placere dem, skaber det et nyt spil hver gang, og det gør det meget varieret og giver en høj genspilningsværdi.

Selve fremgangsmåden i spillet er at hver spiller skiftes til at tage to aktioner. Efter at alle spillere er gået runden igennem, er der en speciel markør som går videre ned ad en plade som forestiller en halvmåne med 12 trin som markøren placeres på. Hver gang markøren rykker frem, genopstår alle monstre, og hvis du har taget skade i kamp får du automatisk dit liv regenereret. Du kan vælge i kampens hede at flytte til en ny lokation hvor du vender den næste flise, for så derefter at finde ud af at der er 2 monstre på den samme. Du kan vælge at angribe eller lade være, eller vælge at få dine fem liv op igen som du må bruge en aktion på. Hvis du derimod taber i kamp, så mister du alt dit hårdt fortjente udstyr i rygsækken. Du må nu hele vejen tilbage til slottet, og få fuldt liv igen. ØV! Når markøren rammer slutningen af denne plade laver brætspillet sig selv om til et Tower Defense. Dvs. Nu skal man være defensiv, og samtidig begynder alle de resterende monstre at gå mod byen, og The Beast føjes til brættet. De små går først, og så rykker de større, og så Beast til sidst, og det er ET træk af gangen. I den sværhedsgrad du har valgt i spillet, sætter man Beast tættere og tættere på slottet. Det lette niveau, så skal han placeres i den anden ende, og det svære niveau, så skal han så tæt så muligt. Det vil sige at du har mindre tid til at gøre dig klar til kamp med at opgradere, eller købe mure til at forsinke indtrængende tropper.

Vi kommer ikke udenom terningerne i Chronicles of Avel. Det er som i ethvert andet brætspil hvor de i dette spil har forskellige fordele og ulemper. De grønne er dine standardangreb, og dem skal du spille med hver gang. De røde er dine ekstra angreb, og gives som opgradering eller bonus. De blå er dit forsvar, og de kan fås også ved opgradering eller eliksir man indtager i spillet. Det samme gør sig gældende for de gule terninger som er dine magiske. Hvis du til gengæld ikke har den fordel at have opgraderet det udstyr som er nødvendigt for at gøre din karakter stærkere, så kan du jo trods alt slå dine terninger om. Men det gælder kun én gang i hver kamp, så tænk dig grundigt om. Det at slå om er ikke altid en sikker vinder. Tro mig, jeg ved hvad jeg taler om. Når du møder en modstander skal der bruges sorte eller lilla terninger. Når du angriber, kaster du alle dine terninger, og din medspiller repræsenterer modstanderens kast. Terningerne er udsmykket med klør og sværd som repræsenterer angreb. Skjold er dit forsvar, og ødelagt sværd ødelægger dit angreb. Det magiske symbol, der kun findes på den gule terning, kan du bestemme om den skal tælle som enten et angreb eller forsvar.

Når et monster besejres er der en belønning i vente. Disse belønninger er ofte udstyr, der trækkes fra den gule silkepose, men kan også omfatte guldmønter eller eliksirer. Når man skal trække fra silkeposen tæller din medspiller op til 5 sekunder, og det er de afgørende sekunder for at få udstyr. Du skal gribe fat og hive hånden ud med gevinsten, ellers må du undvære når tiden er gået. Din karakter er dog begrænset af hvor meget udstyr man kan have til rådighed. Spillet sætter kravet for, at så længe du kan holde orden på de genstande du har i din rygsæk, kan du beholde dem. Dette fører ofte til frustration, og man forsøger at omorganisere ens rygsæk. Det hele skal gerne passe sammen ellers er man tvunget til at smide sin genstand endegyldigt væk. Det er et meget godt påfund i brætspilform, og giver nogle sjove øjeblikke når man kigger på reaktionen hos sin medspiller der er helt febrilsk. Komponenterne er flotte, og det vidner om en høj kvalitet der er lagt i designet. Æsken kan laves om til en skattekiste med låg til at sorter komponenterne bedre. Træbrikkerne er godt detaljeret selvom de er skåret ud, og ensfarvet. Det fanger stadigvæk indtrykket af at det her er en sand eventyr fortælling. Så er der den omtalte gule silkepose som er af blød kvalitet. Terningerne har deres eget specielle design, og kunststilen på fliser, og brikker vidner om en eventyrverden, og ikke mindst hovedskurken Beast som papfigur. Det er meget detaljeret, og jeg har intet at sætte fingeren på.

Der er et spørgsmål som stilles: Er Chronicles of Avel et simplificeret børnespil, og er det rettet til børn? Alderskravet der stilles er at det er fra 8 år og frem. Jeg føler at spillet er rettet mod en lidt større aldersgruppe. En otteårig der skal sidde alene med spillet, og skal forklare for sig selv, hvordan reglerne er sat sammen. Det kan jeg ikke se noget realistisk i, medmindre det er i selskab med en voksen. Det kan til tider være et komplekst spil, og regelbogen er heller ikke altid let at have med at gøre. Den fortæller ikke altid klart nok hvordan nogle af de forskellige komponenter spilles, og man sidder med spørgsmål der stilles, og svar som ønskes. Men alligevel er det her også et familiespil der fungerer, og der er ingen tvivl om, at desto flere man er samlet om det her spil, desto sjovere er det. Jeg tør godt love at der er masser af underholdning til en god fredag aften nu hvor Disney Sjov ikke er mere. Så ja, i særdeleshed er spillet rettet til de kommende unge brætspillere som har godt af at lærer hvad rollespil er. Jeg vil også gerne sige at spillet er ikke kun til jer børn, men sandelig også til os voksne brætspillere som kender vores rollespil. Przemek Wojtkowiak som er spillets skaber kender til eventyr, og rollespil, det kan man tydeligt mærke. Han har uden tvivl brugt hovedingredienserne til en god eventyrfortælling: En helt, en skurk og et kongerige der skal reddes. Det er de nøgleord der vækker min barndom, og der skal meget til for en anmelder på 37 år at indrømme det. Der er ingen tvivl om at Przemek Wojtkowiak formår at gøre det spændende, og min appetit på et nyt eventyr er vakt til live igen. Jeg kan kun sige at Chronicles of Avel får mine varmeste anbefalinger herfra.

Plus:

Minus:

En særlig tak fra Hi-Score skal hermed gives til Rebel Studios for at have sendt en kopi af Chronicles of Avel til os.