After the Virus

René fortæller.

Da vi modtog en kopi af ”After the Virus”, fra FryxGames var vi lidt spændte på at se hvilken form for brætspil vi havde fået fingrene i. After the Virus er et deck builder med zombie-tema, der enten kan spilles solo eller i samarbejde med op til 3 andre personer. Selve temaet handler om at hele verden eller det område du bor i, er blevet ramt af en zombie virus. De levende døde er kommet for at spise dig, så du skal nu vælge mellem forskellige karakteristiske personer som man let kunne forbinde med diverse tv-serier eller videospil. For at spille spillet solo er alt hvad du behøver i et enkelt spil, er omkring lidt under 50 kort. Nogle af dem er zombier, der forbliver adskilte i deres egen lille bunke, indtil de bliver blandet ind, for at blive din egen personlige lodtrækning til spillet, mens de resterende er fulde af genstande og steder man kan søge tilflugt, få flere evner og så videre. I begyndelsen af spillet får hver spiller et karakterbræt, og deres kort er opdelt i tre bunker. ”Startbunken” der er til hver karakter, ”Zombiebunken”, hvor man udregner hvilken styrke hver Zombie besidder, og sværhedsgrad. Så til slut er der det tredje deck ”Area”, som er fulde af genstande og steder til at søge efter det du kan bruge, og købe nye kort. Du skal fuldføre missioner for at vinde spillet, og du kan spille som en kampagne eller som en enkeltstående mission.

Grundlærdommen i spillet er at du har 2 faser som du skal igennem. Den første er ”Draw Phase”. Du trækker fem kort hver tur. Hvis du har brug for at trække et kort, og der ikke er nogen kort tilbage i din bunke, øger du dit ”Zombie angreb”, altså at der bliver tilføjet zombier til din bunke svarende til det nye ”Wave" eller angreb, og du blander bunken og fortsætter med at trække et nyt kort. Hver gang du trækker zombier, placerer du dem med det samme foran dig, og du kommer til at stå overfor denne udfordring at håndtere dem denne tur. Når du bruger din valgte karakter ud af 4 mulige, så står der på kortene hvad de har af fordele.

Den næste fase vi skal igennem er ”Action Phase”. Her skal alle udfører deres handlinger samtidigt ved at du spiller dine kort som du har på hånden. Det er kort som kan indeholde medicin, og våben eller begivenheder der gør at du kan klare din svære mission. Når du spiller et kort uden begivenhed, så skal du læg det sidelæns foran dig. Du skal bruge andre for at "forberede” eller med det fine engelske ord at ”prepare". Du fokuserer normalt på dit eget område, men du kan også bruge dine kort til at dræbe andre spilleres zombier, og derved være en hjælpende hånd. Så er der det minus at eventuelle zombiekort, som du ikke er i stand til at slippe af med, vil angribe dig, give dig et sår, og derefter gå tilbage til zombiebunken. Du har grundlæggende 3 basale liv, og når du bliver angrebet kan du så selv vælge hvor du skal være såret. Lidt ligesom da bøllen skulle give dig en mavepuster i skolen. Du måtte selv vælge om den skulle sidde i maven eller hovedet. Det er det samme princip der gør sig gældende her. Du kan vælge ben, arm eller dit hoved? Hvis du vil lade dig bide i benet, så kan du ikke løbe væk længere og hvis det rammer din arm, så kan du ikke have 2 våben længere på hånden men et. Hvis du bliver ramt i hovedet så taber du spillet, og det er definitivt slut. De eneste måder at vinde på er at hvis du er i stand til at klare missionens mål, som ofte inkluderer at redde et vist antal overlevende.

Når vi kigger på sværhedsgraden overordnet set, så føler jeg at det er et spil de færreste kan vinde i første forsøg. Lykkes det, så lykkedes det for dig. Jeg kunne i hvert fald ikke og min uforbeholdne mening er at det er ret svært. I starten føler man at det kører, men så lige pludselig så vender spillet. Jeg fik dog lyst til at spille det igen, og så er det forfra med at prøve at overleve. Der var helt sikkert også nogle taktikker jeg havde overset. Hvis du gerne vil have et solospil der er lige til at gå i gang med, så er dette spil den rette kandidat. Reglerne kan dog være lidt forvirrende, men man fanger det hurtigt, og så er det heller ikke værre.

Personligt synes jeg at After the Virus er et sjovt lille deck builder. Du kan spille sammen med flere spillere, og det løfter jo oplevelsen til dels, og der er flere udfordringer og flere zombier at holde styr på. En mission tager typisk op til 30-40 min. Det er tilpas, og jeg føler at jeg var godt underholdt. Vi kommer ikke uden om kortene, når jeg nærstudere dem så synes jeg at de har en fin tykkelse, og dog mærkes de lidt for lette til at rive over. Så der vil jeg anbefale en sleeve for at passe på kortene. Jeg synes dog til gengæld at designet er lidt specielt animeret. Det har da et eller andet filmisk over sig, bevares. Jeg kan sagtens se det sjove i at arketyperne som tager inspiration fra de forskellige zombiefilm som har krydset min personlige filmsmag. Designet på karaktererne minder mig om de animationsfilm der var lidt syret og blev vist på MTV kanalen i 90erne.

Så alt i alt:

After the Virus er et fint lille survivor spil, hvor det tematisk uden tvivl er zombier. Det er meget udfordrende, og det har masser af genspilningsværdi. Spillet ændrer sig hele tiden og du kan ikke forudsige hvordan spillet vender og drejer. Det gør det nervepirrende, og det er et unikt samarbejdsspil. Jeg er normalt ikke en stor fan af zombiespil, men jeg synes det var et sjovt og underholdende deck builder. Du skal undgå zombier, redde overlevende og selv sørge for at være i live… Velbekommen!

Plus:

Minus:

En særlig tak fra Hi-Score skal hermed gives til FryxGames for at have sendt en kopi af After The Virus til os.